Om oss

SmartVent är en framgångssaga som började när fyra vänner med kompletterande kompetenser och erfarenheter satt vid köksbord och tänkte högt tillsammans. Johan Hall, entreprenör med ett förflutet inom internationell försäljning av energisystem men som de senaste åren arbetet som besiktningskonsult konstaterade att ”- Det finns ett enormt behov av att förbättra inomhusmiljön med bättre ventilation samtidigt som återbetalningstiden måste vara kort. Förutom energieffektivisering inom miljonprogrammet på 7-800.000 lägenheter så finns det massor av äldre villor, inredda källare, offentliga lokaler såsom skolor, daghem och föreningslokaler som har dålig eller usel ventilation trots att det funnits OVK krav i många år ”. Mattias Svensson, entreprenör med mångårig erfarenhet från att driva bolag inom småskalig kraftvärme baserade på högteknologiska lösningar la till ”- Dessutom finns det ca 200.000 lägenheter med radonproblem som måste åtgärdas före 2020. I många fall använder man bara fläktar för att ventilera och då går energikostnaderna upp dramatiskt”.

Christer Tånnander med 30 års erfarenhet av företagsledning och etablering av internationella industriföretag företag frågade ”- Om det nu finns ett så stort behov av kostnadseffektiva energi- och ventilationslösningar måste det innebära att det saknas tillräckligt bra produkter för att lösa problemen. Vi måste tänka nytt”

Karl-Henrik Nilsson, med ett förflutet som utvecklingschef på värmeväxlare och kylsystem, och förmodligen en av de bästa i världen på att räkna och dimensionera värmeväxlarsystem gick igång på att det gällde att tänka nytt. ” – Gamla system baserade på gammal teknologi duger inte. De system som finns lovar alldeles för hög prestanda, är dyra, och är oftast underdimensionerade för att uppfylla OVK. Vi måste tänka nytt för att komma upp i verkningsgrader på energiåtervinningen på minst 85% samtidigt som det måste vara en kostnadseffektiv lösning. Installationskostnaden måste också vara låg och för lägenheter högre upp måste man enkelt kunna montera enheten inifrån utan att behöva hyra in dyra kranbilar”.

Och den måste vara tyst sa Johan.”- Jag vill testa den första hemma i mitt sovrum och när min fru som är väldigt ljudkänslig godkänner den är jag nöjd”

”- Och för fastighetsägare med flera enheter måste det finnas möjlighet att enkelt övervaka och styra sina enheter från en dator eller mobil” konstaterade Mattias som också är gruppens specialist på styr och reglerteknik.

Ett flerårigt utvecklingsarbete startade som ledde fram till en av marknadens smartaste och effektivaste energilösningar, SmartVent, som uppfyller OVK krav, samverkar med befintliga system, installeras enkelt inifrån, har övervakning och styrning så att varje kund enkelt kan styra sin ventilation”.

Och varför tog det så lång tid att få fram den bästa lösningen? Det var Johans fru Anne som tyckte att de första konstruktionslösningarna lät för mycket i sovrummet. Gör om och gör rätt! Nu har vi en fantastisk produkt som dessutom är marknadens tystaste och det tackar vi Anne för.